Siirry sisältöön

Ben Elton: Tappavan kuuluisa

7.9.2011

Ben Elton: Tappavan kuuluisa, kannen kuva Bantam Press (kannen suunnittelijaa ei ilmoitettu teoksessa)

 

BB-talossa on uusi tuotantokausi pyörähtänyt käyntiin: Isoveli on osannut valita taloon lauman eri lailla mielenkiintoisia ihmisiä, jotka on suljettu häröilemään keskenään kymmenien tv-kameroiden seuratessa BB-tyyppien joka liikettä. Ja sitten tapahtuu murha. Ben Eltonin Tappavan kuuluisa (WSOY 2003) on iästään huolimatta ajankohtainen taas tähän BB-aikaan BB-vuodesta. Ja vetävä dekkari, joka hurmaa päivittämällä Agatha Christien Kymmenen pientä neekeripoikaa uudelle vuosituhannelle.

Ben Elton aloitti kirjoittajanuransa tv-komediasarjojen parissa. Reality-tv on juuri se ohjelmaformaatti, joka syö katsojia ja tuotantoresursseja komedialta, mikä on ehkä innoittanut Eltonin sitä tarkastelemaan. Elton tunteekin vihollisensa. Tappavan kuuluisa perustuu vahvasti henkilöhahmoille ja henkilögalleria onkin rehevä, juureva ja pirskahtelevan tanniininen.

Juoni etenee todellisuustelevision malliin nopein leikkauksin: se valottaa BB-tyyppien BB-arjen lisäksi myös tuotannon hektistä toimintaa heidän pyrkiessään leikkaamaan tappavan tylsästä 24/7-elämästä ne parhaat helmet katsojien tirkisteltäväksi. Yksi romaanin vahvuuksista onkin nimenomaan tuotantopuolen kuvaus: Eltonin kokemus tv-työssä huokuu lukijalle hänen päästessään kirjan avulla tirkistelemään elämää kameranlinssien väärällä puolella.

Dekkarijuoni pyörähtää käyntiin sillä hetkellä, kun tuotantokauden huipennus saadaan eetteriin: yksi BB-wannabe-tähti löytyy kuolleena. Tutkivaa komisario on vanha jäärä, jota ei voisi vähempää kiinnostaa koko BB-ilmiö, mikä luo omaa jännitettään tutkintaprosessiin. Hahmojensa kautta Elton pääseekin keskustelemaan todellisuustelevisioilmiön eri puolista. Tappavan kuuluisa esittääkin kysymyksen, mitä kaikkea ihmiset ovat valmiita tekemään menestyäkseen julkisuudessa. Eltonin satiiri kuitenkin kantaa niin hyvin, ettei tämä vakavampi keskustelu häiritse lukijan viihtymiskokemusta.

Tappavan kuuluisa on kepeän koukuttavaa kesälukemista, ja säilynyt hyvin tuoreena kymmenen vuoden iästään huolimatta. Tappavan kuuluisa on myös vastaus yläastelaisen kysymykseen siitä, että mihin kirjoja tarvitaan, kun on kerran telkkari? Hyvä kirjailija pystyy nimittäin laittamaan jopa tositv:n kansien väliin – ja tekemään siitä hauskempaa, shokeeraavampaa viihdettä kuin alkuperäinen televisio-ohjelma.

Oma Tappavan kuuluisani oli kesälöytö kirjaston vaihtohyllystä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: