Belinda Olsson: Raskausjärkytys!
Belinda Olssonin Raskausjärkytys! on takakansitekstiään huomattavasti pirtämpi ja asenteikkaampi romaani siitä, kuinka raskaus sotkee naisihmisen elämän. Yllätysraskauden seuraamisen lisäksi Raskausjärkytykseen on rakennettu hiukan hapuileva salapoliisitarina päähenkilön ammattiin liittyen. Tällä ei kuitenkaan ole juuri väliä näin joskus itsekin raskaudesta nauttineen naislukijan näkökulmasta: fiktiossa saa nimittäin ilahduttavasti valittaa raskauden raskaudesta, ja tökkiä näin yhteiskunnallista nykymytologiaa raskauden hehkusta ja mystiikasta.
Olssonin Raskausjärkytys! (WSOY, 2009 [2007], ruots. alkup. Gravidchock!) kertoo raskaudessta ja raskaana olemisesta keskiluokkaisessa nyky-Ruotsissa. Se välttää raskausfiktion yleisimmät sudenkuopat: tylsyyden, hehkutuksen ja vauvantuoksuisen lopun. Ennen kaikkea Raskausjärkytys! välttää olemasta kasvukertomus, saati sitten kasvukertomus äitiyteen. Toki Raskausjärkytyksessä! käydään läpi ne tutut kohtaukset, jotka ovat tämän genren kirjoissa pakollisia. Raskaustestin tuloksen odottelu, vartalon muutokset, mielialan heittelyt ja raskauden piilottelu työpaikalla värittyvät kuitenkin tässä kirjassa ilahduttavasti päähenkilö Agatan mukaan, eikä toisinpäin.
Raskauden lisäksi kirjan pääjuonena toimii teinitytön kidnappausdraama, jota päähenkilö selvittelee osana toimittajantyötään. Tämän ja muiden iltapäivälehtityöhön liittyvien sivujuonten avulla Olsson pohtii äitiyttä useammasta kuin pelkästään esikoistaan vasta odottavan äidin näkökulmasta. Kliseisimmillään Olsson tiputtaa lentokoneellisen lapsia toimittajan niskaan ja siihen päälle vielä mieheltään salaa lasta yrittävän parhaan kaverin. Koko kirja on kuitenkin niin viehättävän camp-henkinen, etteivät nämä ylilyönnit erotu sanottavasti joukosta.
Iltapäivälehtimäisyyttä pidetään yllä koko romaanin ajan: lukujen otsikot ovat lööppimäisiä, ja suuri osa kohtauksista sijoittuu toimitukseen. Iltapäivälehtimäisyys vahvistaa myös päähenkilön jatkuvia lipsahduksia normaalista äitiyshyminästä. Neuvolayhteiskunnassa odottajan hätätupakoihin tai -suklaisiin suhtaudutaan hätähuutomerkkeinä joka kerta, mutta itse hätään ei tietystikään oteta kantaa, kunhan tyydytään paheksumaan. Kaikesta komediallisuudestaan huolimatta tämä raskausromaani onnistuukin havainnoimaan, miten kaukana tavalliset raskauskokemukset ja normaalit raskaanaolijat tapaavat olla neuvolan suosituksista ja hyvinvointikirjallisuuden ohjeistuksista, joissa pääosassa on raskaudesta nauttiminen ja voimaantuminen.
Raskausjärkytys! onkin hauskaa luettavaa kaikille, jotka eivät raskauden aikana jatkuvasti hehku onnea ja mystiikkaa, vaan ehkäpä jopa välillä vähän harmistuvat kaikista normaalin elämän esteistä, joita raskaus tuo tullessaan. Niihin on vaan niin paljon helpompi suhtautua, kun ei ole ainoa maailmassa, jonka raskausaika ei ole yhtä huippuhetkestä toiseen liitelyä. Ja jos raskausaivo ei taivu lukemaan edes kevyttä romaania, suosittelen raskaus- ja äitiysblogeja. Kannattaa valita kuvattomia.