Siirry sisältöön

Jens Linder & Pelle Holmberg: Sienionni

19.12.2011

© Kirjakko, Linder&Holmberg: Sienionni, kannen kuvat: Stefan Wettainen

Ruotsalaisten sienimiesten Jens Linderin ja Pelle Holmbergin sienikirja Sienionni: Voitateista rouskuihin – 60 reseptiä parhaista ruokasienistämme on kaunis ja värikäs sienestysoppaan ja keittokirjan risteytys. Sienionni sopii sienimetsäviekkareiden lievitykseen näin keskitalvella, kun sinnikkäimmätkin suppilovahverot ovat luovuttaneet itiöemien puskemisen, kumisaappaat polkevat vain vetistä asfalttia ja pakastimen kätköistä löytyy kymmenittäin epämääräisiä huurtuneita pussukoita jotain, jotka voisivat olla kehnäsieniä tai herkkutatteja tai ehkäpä sekasieniä.

Linder ja Holmberg ovat jaotelleet Sienionnen (Tammi 2010, suom. Elina Uotila) vuodenaikojen mukaan, ja jokaisesta sienestä laajahko kuvaus ennen sieneen liittyvää reseptiä. Sienionni onkin perinteisiin sienikirjoihin verrattuna huomattavasti enemmän resepteihin päin kallellaan. Kirjailijat suosittavatkin sitä lähinnä keittiössä käytettäväksi. Enimmäkseen mukavan yksinkertaisilta kuulostavat reseptit innoittavat bongailemaan itselle metsästä vähän tuntemattomampiakin sieniä, sekä noukkimaan niitä tuttuja, jotka ovat aiemmin jääneet metsään ”kun ei keksi mitä niistä sitten laittaisi”. Reseptien lisäksi myös sienten kuvauksissa kerrotaan vinkkejä niiden laittamiseen ja säilömiseen, joten kirja on varsin monikäyttöinen.

Resepteistä ja sienistä on myös upeat valokuvat. Sienikuvitus on tyyliltään jokseenkin epätasaista: jotkut muistuttavat ilahduttavasti opetuskuvia, toiset ovat puolestaan metsäotoksia. Lisäksi kirjassa on esitelty vain hyvänmakuisia syötäviä sieniä.

Niinpä varsinaiseen sienimetsään kannattaa ottaa kaveriksi joku uudehko taskukokoinen sieniopas, jossa on esitelty myös myrkylliset ja pahanmakuiset sienet, etenkin jos on Sienionnen perusteella innostunut jostain uudesta sienilajista. Uudehko opas on yleensä vanhaa parempi, sillä sienien myrkyllisyyksistä opitaan koko ajan uutta ja esimerkiksi korvasientä Sienionnesta ei enää löydy sen karsinogeenisyyden takia. Kirjan lopussa on myös kuvaton osio, josta löytyvät  reseptit klassisia sienikastikkeita ja muita perussieniruokia varten.

Lopuksi haluaisin tällaisena puolivillaisena kotikokkina todeta, että ”Sinihomejuusto-sienitäytteiset krepit” (s. 140), ”Tillinen kanttarellikeitto” (s. 76), ”Mushroom n’ Chips” [sic] (s. 112), ja ”Syyssienet à la Grecque” (s. 120). Namnamnam.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: