Siirry sisältöön

Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase (juoniselostus)

1.10.2012

Anna-Leena Härkösen Häräntappoase oli ensimmäinen kirja-arvosteluni ikinä, kuten aiemman postauksen kuvatekstissä mainitsin. Luulin tätä kouluun kirjaesitelmäksi tekemääni ainekirjoitusta jo kadonneeksi, mutta löytyipä se sitten kuitenkin. Sain tästä näköjään 8+, joten ei tämä ehkä paras essee tai mallivastaus ole, mutta ihan ok kuitenkin.

Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase

Anna-Leena Härkösen nuorisoromaani Häräntappoase

Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase. Suuri suomalainen kirjakerho, 1984.

Anna-Leena Härkösen nuorisoromaani Häräntappoase (ilmestynyt 1984) on yliluonnollisia elementtejä sisältävä kolmiodraama, joka ennakoi Houkutus-sarjaa (Twilight). Äiti pakottaa päähenkilö Allu Korvan heinäkuuksi maalle heinätöihin, vaikka Allu itse tahtoi lähteä ”bestiksensä” Taalan kanssa kesätöihin Tukholmaan. Allun maalaisheinäkuusta tulee kuitenkin paras ikinä. Härkönen vyöryttää jännitys- ja rakkausjuonia taitavasti teiniarkipäivän ja maalaisaherruksen lomassa. Tämä romaani on lyhyt ja se on kirjoitettu puhekielellä, joten sen lukee nopeasti.

Kun Allu pääsee Torven kylälle ”pakkotöihin”, vastassa ovat oudot sukulaiset: perheen isä Svante on kotityranni, äiti Lahja touhottaa, ja Allun serkku Tauno on tilan ”luuseripoika”. Allun toinen serkku Rutanen on vähän säälittävä ”feikkihoppari”, joka yrittää ”päteä” Allulle. (s.8) Maalaiskylän elämä tuntuu Allusta aluksi tylsältä ja oudolta. Tauno ”angstaa” ja ”emoilee”. Syy selviää pian.

Tilalla tehdään päivät pitkät heinätöitä. Ne ovat raskaita ja inhottavia. Heinänteko on tärkeää elukoiden takia, mutta niiden salaisena tarkoituksena on väsyttää pojat kuoliaaksi, jotta he eivät ”ottaisi hatkoja” iltaisin. Mutta tyypit lähtevät kuitenkin. Allua ihmetyttää, miksei Tauno lähde iltaisin kylille mukaan, vaan Häräntappoaseen kanssa yksin metsään.

Rutanen esittelee Allun kylän ”jengille”, johon kuuluvat Touko ja Ripe (”koviksia”, mutta pelkkiä sivuhahmoja), mustatukkainen Kerttu (”blingblingpissis”) ja blondi Vuokko (”joka pukeutuu H&M:n postimyyntiriepuihin”) (s. 15). Rutanen ja Allu ”fillaroivat Lahjan munamankelilla”, mutta Toukolla on ”Suzukin mönkkäri” ja Ripellä ”viritetty skootteri”. Kerttu ja Vuokko ajavat Kertun mopolla (s.16). Allulle näytetään ”kylän mestat”: leikkikentän huvimaja, rämä bussi romuttamolla ja hautausmaan nurkka. Allu alkaa sopeutua maalaiselämän kummallisuuksiin: ”salaröökaus” on kova juttu. Ainoastaan Tauno ”hiipparoi” yksin metsässä. (s. 18)

Aluksi jengillä on ihan ”tavismeininki”, kierrellään ”mestoja” ja ”heitetään läppää”. Kertulla ja Allulla alkaa pian ”synkata”. Jutun alkamista kuitenkin varjostaa Kertun synkkä salaisuus. Allu ei tiedä, että Kerttu kärsii kylän kirouksesta. Siitä ei puhuta ulkopuolisille. Ei edes Vuokko, joka on ”lääpällään” Alluun ja ”kyylää ja liimautuu iholle” (s. 25-26), yritä vihjailla mitään. Kun Kerttua ei joka ilta näy (Vuokko selittää, että se johtuu Kertun ”tiukkisuskismutsista”), alkaa Allu pian ”lämmetä” myös Vuokolle. Allusta tuntuu pian, että häntä revitään kahteen suuntaan.

Allu ei tiedä, että Vuokkokin on kylän kirouksen uhri, mutta Vuokolle on käynyt paremmin kuin Kertulle. Hän on saanut osakseen kirouksen hyvät puolet, ”Vaikutuksen/charmin” ja hallitsee itse ”muodonmuutosta”. Kerttu puolestaan on traaginen hahmo. Hän kärsii urheasti salaa yksinäisyydessä, jossa vuodatetaan monta kyyneltä ja ainoa ystävä on korvapuoli kissanpentu. Kertun runot ovat vaikuttavia, erityisesti se, jossa Kerttu pelkää, että kissa kasvaessaan vahingossa metsästää Kertun ”muodonmuutoksen” aikana. Kun Allu ihmettelee, miksei Kertusta kuulu mitään, Vuokko selittää Allulle jotain ”syömishäiriöstä ja depiksestä” (s. 42). Kirous on kuitenkin puhkeamassa.

Yhtenä iltana sitten Rutanen joutuu jäämään Lahjan kanssa ”vetämään lakanoita”, eikä Allu halua lähteä yksin. Niinpä Allu seuraa Taunoa salaa metsään. Metsässä Tauno ”skitsoaa” jotain omituista itsekseen ja ammuskelee variksia. Ihan kuin Allu aavistaisi jotain, hän ryntää Taunon luo ja vaatii Taunoa lopettamaan. Tauno ”aggreaa” kuitenkin jotain äänistä, jotka puhuvat sen päässä varisten kielellä. Allulla menee hermo ja hän lähtee kotiin päin. Yhtäkkiä Tauno osuu varikseen, joka valahtaa maahan Allun eteen kuin kohtalon oikusta. Varis alkaa ”muuttua” (s.54-56). Se onkin Kerttu! Onneksi Tauno ei osunut kuin siipeen ja Allu ja Kerttu pakenevat. He selvittävät välinsä hautausmaalla, jossa Kerttu kertoo kaiken: kirouksen voisi ehkä ”heijastaa” toiseen rituaalin avulla.

Tämän jälkeen Kerttu ja Allu ovat erottamattomat, vaikka Tauno vainoaa ja kiristää Kerttua, koska hänkin näki muodonmuutoksen. Vuokko yrittää Allua edelleen ja esittää Kertun ”BFF:ää”, vaikka on oikeasti liittoutunut Taunon kanssa. Lopputarinan ajan Allu ja Kerttu etsivät yhdessä ratkaisevan rituaalin sanoja ja muita välineitä. Loppuratkaisu on todella jäätävä ja jännittävä, sillä Vuokko pystyy ”vaikuttamaan” Alluun jo voimakkaasti ja Tauno ilmestyy sotkemaan kuviot juuri väärällä hetkellä. En kuitenkaan kerro tässä keneen kirous heijastetaan tai onnistuuko rituaali!

Sitten äiti soittaa ja pakottaa Allun takaisin kotiin kastelemaan kukkia äidin lomamatkan ajaksi. Allu joutuu palaamaan takaisin kaupunkiin ja Kerttu on ”täysin hajalla” (s. 92). Onneksi kännykät on kuitenkin keksitty!

Itse tykkäsin tästä kirjasta tosi paljon. Härkösen huumori näkyy arkipäiväisten heinähommien kuvailussa, ja yliluonnollinen juoni paljastuu pikku hiljaa. Etenkin Kerttu on paljon syvällisempi kuin miltä näyttää. Kirja oli tosi vaikuttava ja oli kivaa lukea suomalaisista päähenkilöistä, joille tapahtuu kaikkea epätavallista ja yliluonnollista. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka tykkäävät lyhyistä kirjoista, joissa on rakkaustarina, draamaa ja yliluonnollisia tapahtumia. Kirjasta on tehty myös televisiosarja.

***

Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase

Suuri suomalainen kirjakerho, 1984

98 s.

***

Advertisement
23 kommenttia leave one →
 1. 1.10.2012 09:19

  Olisiko sittenkin pitänyt valita tämä kun mietittin mitä luetaan yläasteella, vaikuttaa aika huikealta!

 2. 1.10.2012 10:01

  Joo, tämä oli ihan nappivalinta. 🙂

 3. 1.10.2012 16:38

  Sähän oot ollu lahjakas juoniselostaja jo koululaisena, ei siis ihme, että tulit perustaneeksi kirjablogin! 🙂 Sulla on ollu kaikki lähdeviitteetkin kohillaan. Tää on hyvä kirja, pidin tästä tunteja seiskaluokkalaisille opetusharjottelussa ja jengi oli ihan fiiliksissä!

  • 1.10.2012 18:18

   Kiitos, Maria! Ei uskoisi, että tää kirja on kirjoitettu viime vuosituhannella, niin tuore ote on Härkösellä. Ja nuorten elämän kuvaus todella uskottavaa. En yhtään ihmettele, että koululaiset diggaavat kirjasta edelleen. Munkin mielestä se on edelleen hyvä.

 4. 1.10.2012 18:21

  Kuulostaa siltä, että tässä on yksi paranormaalin romanssin edelläkävijöistä! Pitää varmaan laittaa lukulistalle, kun kouluaikoina jäi väliin.

  • 1.10.2012 18:55

   Suosittelen ehdottomasti! Tässä on suomalaiskansallista mytologiaa käytetty todella monipuolisesti, joten se ei ole mikään tavallinen vampyyristoori.

 5. ilovethatbook! permalink
  28.1.2013 20:02

  HAHAHAHAHAHAHAHA :DDDDD (oon ite siis lukenut kirjan)

  • vittuuntunut permalink
   7.4.2019 18:42

   Siis itse luin osan kirjasta ja tulin tänne lukemaan vaan sen loppuratkaisun ja nauroin koko ajan. Olin sillee mitä helvettiä sää selität, Kerttu muuttuu kissaksi ja varikseksi XD

 6. Jarkko permalink
  9.5.2013 18:02

  Mitä vitun kirouksia ja rituaaleja?

 7. 21.5.2014 15:24

  Muuten ihan hyvä kirja paitsi että ei tuonikäiset pojat noin naivisti mieti (tiedän 90%. Olen itsekin 17)

 8. Mieti Sitä permalink
  24.9.2015 23:13

  Okei. Aika vittumainen veto. Joku raukka joka yrittää vain päästä äidinkielen kurssin läpi mutta ei ehdi lukea kirjaa näkee tän ja menee ihan pokkana selostaan tän sinne luokan eteen. Oli muuten lähellä. Sentään itellä on sen verran järkeä päässä että tutkii asioita vähän enemmän

  • JakezHD permalink
   24.10.2017 19:28

   Niimpä. Törkeetä! Itellä melkein kävi sama. ):>

  • samas veneessä permalink
   7.4.2019 18:43

   Ugh joo oon ihan vittuuntunut mutta onneks olin lukenut yli puolet kirjasta niin tajusin tän olevan pränkki 😀

 9. 27.11.2015 11:23

  Ei kannata uskoo tät si iha btw

 10. confusedaf permalink
  9.5.2017 21:35

  ei ny saatana :DDDd

 11. Just mä permalink
  26.8.2017 14:15

  Siis mitä helvettiä selität jostaki kirouksesta että Vuokon ja Allun välillä ois ollu jotain??? Ja nuo sivunumerot ei täsmää yhtään

 12. A.S permalink
  28.12.2017 19:17

  Täytyy myöntää, ettei oma lukukokemus viikko sitten vastannut ollenkaan tätä kuvausta. Kerttu on ruskeatukkainen, ja kirjan viimeisillä sivuilla Kerttu on hajalla juuri Alpon lähdön takia mutta sanoo ettei heillä ole puhelinta. Minkäänlaisia paranormaaleja kohtauksia Taunon kuulemia ääniä lukuunottamatta ei kirjassa kyllä ollut, eikä Vuokko juonitellut koko kirjan aikana mitään Alpon tai kenenkään muunkaan pään menoksi. Ja jos en ihan väärin muista, niin eikös se häräntappoase ollut Rutasella?

 13. kalle permalink
  7.5.2018 09:05

  Pääkii niitä painoksia on monenlaisia

 14. myssy permalink
  14.5.2018 16:31

  En kestä:DDD Joku yläasteelainen kuitenki kirjottaa esseen tän pohjalta ja katuu sit elämää

 15. Aikamoinentrolli permalink
  3.12.2018 22:36

  Elkää vaan luottako sit tähän! 😀

 16. skämmi permalink
  1.1.2019 19:05

  OMG… Joku äikän opejen skämmi! Älkää luottako!!!

 17. 16.1.2019 13:11

  HAHA PASKAA LOL NOOB PASKAPÄÄLOL NOOB HAHA BULLSHITTII HAHA PASKAA VITU JONNE

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: